top of page

Cum sa construiesti mai ieftin, fara sa faci rabat de calitate?


De cele mai multe ori daca ai bani sa construiesti, nu ai timp. Atunci cel mai comod este sa gasesti un antreprenor general care sa iti predea lucrarea la cheie, insa aceasta varianta nu este cea mai economica.

De obicei firmele de constructii sunt specializate pe anumite categorii de lucrari si executa doar "la rosu", altele doar finisaje, iar altele doar instalatii. Ca sa angajezi un antreprenor general care sa aiba in cadrul firmei si instalatori sau electricieni sau finisori buni, nu prea gasesti (daca gasesti acestia nu prea fac lucrari mici). Atunci antreprenorul subcontracteaza echipele enumerate mai sus punandu-si, bineinteles, adaosul (care nu este mic).

Chiar daca nu ai timp exista si o alta varianta!

Poti tu alege mai multe echipe pe categorii de lucrari (putem si noi recomanda), care sa fie coordonate de diriginti de santier (exista diriginte de santier pentru constructii dar si pentru instalatii), un RTE (responsabil tehnic cu executia) si de proiectanti, prin asistenta tehnica si urmarire de santier. Acestia pot coordona si verifica un numar de echipe de constructori, care de obicei sunt foarte specializate si detin firme individuale, iar acestea sunt:


- echipa care construieste "la rosu"- pe langa zidari si fierari betonisti (care de obicei sunt in cadrul aceleasi echipe) mai sunt si alte echipe care pot fi contractate separat, care de asemenea contribuie la constructia "la rosu":

- cel care face sapaturile

- echipe specializate pe dulgherie pentru realizarea sarpantei (acoperisul)

- hidroizolatile de la nivelul infrastructurii, dar si a acoperisului tip terasa

- echipa celor care moneaza ferestrele

- echipa de electricieni

- echipa de instaltori pentru partea de sanitare si termice

- echipa pentru sape si tencuieli mecanizate

- echipa de finisori (gleturi, gresie, faianta, lavabile, termosistem etc.)


La final ajungi sa platesti in plus partea de dirigentie de santier si asistenta tehnica cu urmarire de santier din partea proiectantilor, probabil cu aproximativ 5 % (in functie de complexitatea lucrarii), dar va fi cu mult mai putin decat un adaos din partea unui antreprenor general.



51 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page